Dni Gorczańskie w Kamienicy. Na inaugurację regionalne rozkosze dla podniebienia [ZDJĘCIA]

Stanisław Śmierciak
W sobotę, 27 lipca 2019 r.) rozpoczęły się XXXIX Dni Gorczańskie w Kamienicy, którym wedle zwyczaju patronuje medialnie "Gazeta Krakowska". Pierwszą z wielu atrakcji był Przegląd Kulinarny Kół Gospodyń Wiejskich, a tych w gminie Kamienica działa kilka.

W konkursowe szranki stanęły także ekipy zaprzyjaźnionych a Kamienicą gmin z Niemiec, Węgier i Słowacji oraz gminy Komorniki w Wielkopolsce. Jak zwykle swe kulinarne umiejętności zaprezentowali również myśliwi z kół łowieckich mających swe rewiry w Gorcach i Beskidzie Wyspowym. Wielkiemu ucztowaniu, ocenianemu przez jury, towarzyszyła góralska muzyka i tańce. Wśród bardzo wielu gości, mieszkańców gminy i turystów, byli parlamentarzyści, na czele z Janem Hamerskim, teraz senatorem, a wcześniej, przez wiele lat, prezesem Zarządu Głównego Związku Podhalan.

W tym roku fachowi jurorzy Festiwalu Smaków nie zdołali uporać się z wytypowaniem jednego laureata głównej nagrody i miejsc pierwszych przyznali równorzędnie aż trzy. Tak uhonorowano Koła Gospodyń Wiejskich w Kamienicy Dolnej, Zbludzy i Zalesiu.

KGW z Kamienicy Dolnej urzekło kapustą z pęczkami, grochem i bobem.

KGW ze Zbludzy kluskami kudłatymi z boczkiem podanymi z przepitką - napojem z domowego ogródka.

KGW z Zalesia do serca jurorów dotarło przez żołądek przygotowanymi tradycyjnie ziemniakami z kapustą.

Miejsca drugie również przyznano równorzędnie. Na tej pozycji uplasowały się: Koła Gospodyń Wiejskich w Kamienicy Górnej, Zasadnem i Szczawie.

KGW z Kamienicy Górnej na krytykę (raczej zachwyty) jurorów i konsumentów wystawiło się jadłem żniwnym babki.

KGW z Zasadngo zachwyciło rosołem z gęsi z ziemniakami.

KGW ze Szczawy zaserwowało żur z ziemniakami i omastą.

Potrawy, których nazwy zostały tu wymienione, były tymi, które gospodynie zgłosiły do kulinarnej rywalizacji w Festiwalu Smaków. Na stoiska, a każde było przygotowane tak, żeby sprostać zasadzie głoszącej iż je się oczami, każda z prezentujących się grup serwowała wiele specjałów dawnej kuchni górali gorczańskich. Od oscypków i bundzu poprzez warzonkę cyli śliwowicę z miodem i masłem serwowana na gorąco, aż po tradycyjne podpłomyki, kołacze i placki weselne.

Na scenie amfiteatru Saturn nagrody dla zwycięskich drużyn wręczał wójt gminy Kamienica dr Władysław Sadowski z wraz z przewodniczącym Rady Gminy Hilarym Majewskim, dyrektorem Gminnego Ośrodka Kultury Mieczysławem Markiem oraz reprezentującym Oddział Związku Podhalan w Kamienicy, gazdą Zespołu Regionalnego Gorce Mieczysławem Franczykiem.

Wiwaty dla mistrzyń rondli oraz patelni grały góralskie kapele.

FLESZ - Letnie upały. Jak reagować w razie udaru?

Czytaj także

Wideo

Materiał oryginalny: Dni Gorczańskie w Kamienicy. Na inaugurację regionalne rozkosze dla podniebienia [ZDJĘCIA] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3