Polecamy

Ziemniaki © Pxhere.com
[3/17]

Ziemniaki

Twój ziemniak ma już oczka? Świetnie, nadaje się on do wykorzystania w domowej uprawie! Wystarczy kawałek lub gruby obierek, który ma ok. 5 centymetrów długości i posiada co najmniej 2-3 oczka. Kawałek musi podeschnąć przez noc, później wkładamy go do ziemi, oczkami do góry, na głębokość przynajmniej 13 centymetrów. Na jakiekolwiek widoczne efekty poczekamy kilka tygodni.

Chcesz mieć niekończący się zapas ziół, różnych odmian cebuli i sałat? Nic prostszego! Większość używanych w kuchni warzyw może być wykorzystana ponownie, wystarczy odrobina cierpliwości. Co będzie potrzebne na start? Trochę szklanych naczyń, w których będziesz mógł obserwować rozwój korzonków i trochę przestrzeni w słonecznym miejscu. Pamiętaj, że wszystkie roślinki wymagają regularnej zmiany wody na świeżą – wyrób w sobie nawyk częstego sprawdzania stanu roślin. Przygotuj też zapas dobrej jakości gleby – twoje sadzonki będą musiały się czymś pożywić!

Najnowsze wiadomości

reklama