MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE/TAK. Jedzenie surowych jajek naraża nas na zakażenie...
fot. xiuxiu84/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowe jajka

NIE/TAK. Jedzenie surowych jajek naraża nas na zakażenie Salmonellą, bakterią, która bytuje na powierzchni skorupek jaj, ale patogeny mogą przenikać także do wewnątrz jajka. Jedynym skutecznym środkiem pomagającym chronić przed zatruciem pokarmowym jest pasteryzacja jaj w gorącej wodzie o temperaturze 60 stopni Celsjusza przez 4 minuty.

Według ekspertów ze względu na podobne wartości odżywcze jaj surowych i ugotowanych na miękko lub półmiękko, lepiej spożywać te poddane obróbce cieplnej. Szczególną ostrożnością w sięganiu po surowe jajka powinny wykazać się osoby z upośledzoną odpornością, a także starsze. Również kobietom w ciąży i dzieciom nie zaleca się podawania surowych jajek.

Zobacz również

Wypadek pod Krakowem. Zderzenie dwóch aut na DW 794. Są utrudnienia

NOWE
Wypadek pod Krakowem. Zderzenie dwóch aut na DW 794. Są utrudnienia

Co musisz wiedzieć o tworzeniu książek w Minecraft? Sprawdź

NOWE
Co musisz wiedzieć o tworzeniu książek w Minecraft? Sprawdź

Polecamy

Planujesz wakacje w górach? Te szlaki w Górach Świętokrzyskich cię zachwycą

Planujesz wakacje w górach? Te szlaki w Górach Świętokrzyskich cię zachwycą

Popularny produkt może wzmagać pocenie się. Dermatolożka mówi, jak sobie z nim radzić

Popularny produkt może wzmagać pocenie się. Dermatolożka mówi, jak sobie z nim radzić

Te 3 błędy to plaga, unikaj ich jak ognia! Triki na noszenie biustonosza latem

O TYM SIĘ MÓWI
Te 3 błędy to plaga, unikaj ich jak ognia! Triki na noszenie biustonosza latem