Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zupa szczawiowa z jajkiem Katarzyny Jaworek...
fot. Katarzyna Jaworek

Smaki dzieciństwa. TOP 10 dań z dzieciństwa naszych Czytelników [PRZEPISY]

Zupa szczawiowa z jajkiem Katarzyny Jaworek

Składniki
3 skrzydełka z kurczaka
1 marchewka
1/2 korzenia pietruszki
4 ziemniaki
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
1 pęczek szczawiu
100 ml śmietany 30%
2 jajka
sól
pieprz

Wykonanie
Skrzydełka przełożyć do garnka. Wlać 2 litry wody. Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Wsypać przyprawę uniwersalną. Gotować 30 minut na małym ogniu. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Gotować 15 minut.
Szczaw drobno posiekać i wrzucić do wywaru. Wlać śmietanę i gotować 5 minut. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Zupę wylać na talerze, dodać jajko i podawać.

Zobacz również

Makabra w Woli Szczucińskiej. Monika B. z zarzutami zabójstwa dwóch córek

Makabra w Woli Szczucińskiej. Monika B. z zarzutami zabójstwa dwóch córek

Pierwsza komunia święta w parafii Najświętszego Serca Jezusowego w Piotrkowie ZDJĘCIA

Pierwsza komunia święta w parafii Najświętszego Serca Jezusowego w Piotrkowie ZDJĘCIA

Polecamy

Oficjalne listy kandydatów na europosłów w naszym okręgu wyborczym. Kto startuje?

Oficjalne listy kandydatów na europosłów w naszym okręgu wyborczym. Kto startuje?

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie

W Krakowie o wielkiej szansie dla małych i średnich firm

NASZ PATRONAT
W Krakowie o wielkiej szansie dla małych i średnich firm