Przepis na tradycyjnego mazurka wielkanocnego: szybki i prosty

redakcja
Przepis na tradycyjnego mazurka wielkanocnego: szybki i prosty
Przepis na tradycyjnego mazurka wielkanocnego: szybki i prosty Fot. Materiały prasowe
Na wielkanocnym stole oprócz pisanek nie może zabraknąć dobrego ciasta. Tradycyjnie piecze się różnego rodzaju serniki, szarlotki i babki. Jednak najpopularniejszy jest niewątpliwie wielkanocny mazurek. Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Poniżej znajdziesz przepis na jeden z najlepszych tradycyjnych mazurków wielkanocnych!

Mazurek wielkanocny należy do tego rodzaju ciast, których wygląd z pewnością będzie piękną dekoracją stołu. Zazwyczaj jest on podawany w formie prostokątnej, ale można upiec go w formie serca, jajka lub okrągłej. Wszystko zależy od naszego pomysłu. Dodatkowo jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Przeczytajcie przepis i sprawdźcie to sami.

Tradycyjny mazurek wielkanocny: składniki

  • migdały
  • orzechy
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 g mąki krupczatki
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki cukru

Sposób przygotowania tradycyjnego mazurka wielkanocnego

  1. rozgrzej piekarnik do 220°C
  2. posiekaj mąkę wraz z cukrem i masłem. Do masy dodaj żółtka oraz jajko
  3. zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na pół godziny. Odłóż trochę ciasta do późniejszego dekorowania
  4. po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na placki o grubości około 5 cm i rozłóż na blasze
  5. z odłożonego ciasta zrób wałeczki i ułóż je na brzegach placka
  6. włóż ciasto do piekarnika. Piecz od 10 do 20 minut
  7. po upieczeniu wyjmij ciasto do ostygnięcia
  8. w osobnym garnku wymieszaj śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym. Gotuj przez około 10 minut
  9. po zagęszczeniu wylej pomadę na mazurka. Całość udekoruj orzechami oraz migdałami

Z orzechów i migdałów można ułożyć piękne świąteczne wzory. Co powiecie na migdałowego zajączka lub baranka? Z pewnością każdemu się spodoba i posmakuje.

Oprócz migdałów i orzechów do dekoracji można użyć także suszonych morel, rodzynek lub śliwek.

"O winie słów kilka". Które wino jest najlepsze na prezent?

Wideo

Materiał oryginalny: Przepis na tradycyjnego mazurka wielkanocnego: szybki i prosty - Małopolskie Nasze Miasto

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3