Wielkie oświęcimskie prażone w Księdze Rekordów Guinnessa
Spektakularny pomysł Jacka Grossera z ówczesnego oświęcimskiego Koła Chrześcijańskiego Ruchu Samorządowego przy okazji Święta Miasta, spotkał się z odzewem wielu organizacji i mieszkańców Oświęcimia.
Z pomocą oświęcimianom przyszedł Krzysztof Górski z Teatru Kulinarnego w Gryfinie, specjalizujący się w organizacji przygotowań rekordowych potraw, a na koncie ma już kilka wpisów do Księgi Guinnessa. Nie tylko użyczył ogromny kocioł o wysokości 1,2 m i średnicy 2 m, ale tez przyjechał doglądnąć gotowania.
W obieranie i krojenie produktów zaangażowanych było blisko 150 osób. Po godz. 13 ogromny kocioł - za pomocą dźwigu - umieszczono nad paleniskiem. Prażenie skończyło się po godz. 16. Organizatorzy wydali ok. 3 tys. jednakowych porcji.
Wszystko odbywało się pod okiem niezależnych obserwatorów z dwóch restauracji „Myśliwskiej” w Zatorze i „Sajgon" w Kętach.
- To był jeden z warunków, że próba bicia rekordu będzie nadzorowana przez niezależnych obserwatorów
- mówiła wówczas Bożena Bryg, współorganizatorka przedsięwzięcia.
Oświęcimianie pomagali, dopingowali, a niektórzy robili zdjęcia. Dziś mogą powspominać.
- Zachowanie smaku przy tak potężnej ilości potrawy zakończyło się ostatecznie sukcesem
- mówi oświęcimianin Tomasz Daczyński, autor zdjęć. - Impreza spotkała z dużym zainteresowaniem i uczestnictwem mieszkańców naszego miasta. Wszyscy obecni mieli okazję zasmakować efektów pracy organizatorów. Przy okazji moje zdjęcia przedstawiają również efekt prac rozbiórkowych byłej garbarni - dodaje.
Pamiętacie smak tych „rekordowych” prażonych? Podzielcie się wspomnieniami i szukajcie się na zdjęciach.
Bądź na bieżąco i obserwuj
- Powstała powieść fantasy o Kętach! To pisarski debiut Przemysława Samuela Gąsiorka
- Cenowe szaleństwo w składach węgla w powiatach Małopolski zachodniej
- Decyzja w sprawie modernizacji krytego lodowiska w Oświęcimiu
- Protest mieszkańców z Krakowskiej 16 w Chełmku. Nie chcą płacić nie swoich rachunków
- Oświęcimianie podczas meczu przekazali Milence Szczęśniak 55 tys. zł [ZDJĘCIA]
- Puchar Polski oświęcimskiego podokręgu pozostaje w Rajsku [ZDJĘCIA, FILM]
FLESZ - Jaka dieta na jesień i zimę?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?