Już rankiem w niedzielę, wszyscy piekarze i cukiernicy rozpalili piece, by wypiec swoje specjały na rozpoczęcie święta. Mimo, iż pogoda nie dopisała na limanowskim rynku stanęły stragany z przeróżnymi wyrobami.
Po mszy świętej w intencji piekarzy i cukierników poświęcono wyroby, a potem rozpoczęła się degustacja. Na pierwszy ogień poszły chleby, to w końcu ich święto. Spróbować można było najróżniejszych ich rodzajów, były chleby pszenne i żytnie, z ziarnami, z cebulką, z pestkami dyni, orkiszowe i kukurydziane. Były nawet chałki i obwarzanki.
Najchętniej delektowano się smakiem tradycyjnego chleba ze smalcem i skwarkami w towarzystwie ogórka małosolnego. Poza chlebem ze smalcem, twarogiem, czy masłem, próbować można i innych specjałów. Wyśmienicie prezentowały się wyroby firmy Markam z Kasinki Małej - kiełbasy góralskie, podhalańskie, tatrzańskie, przysmak bacy czy schab dworski.
Swoje wyroby prezentowały rzemieślnicze piekarnie, cukiernie i masarnie z terenu powiatu limanowskiego: piekarnia W. Gawlik z Męciny, piekarnia M.S. Dudek z Dobrej, cukiernia B. Jania z Kasiny Wielkiej, cukiernia E.A. Jaśkowiec z Mszany Dolnej, piekarnia R. Stryczek z Laskowej, piekarnia A. Sułkowski z Limanowej, masarnia Markam z Kasinki Małej.
Święto zakończyło się miłym akcentem - wręczeniem stypendiów dla 9 zdolnych uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej, którą prowadzi Cech Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Limanowej.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?