Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jakub Kasiński odniósł kolejny sukces w ogólnopolskim konkursie kucharskim

Materiał internauty
Kuba Kasiński zajął III miejsce. Pierwsze miejsce zajął Bartosz Pogorzałek - Olimpic w Ustroniu, drugie miejsce - Łukasz Grabowski - Sala Bankietowa Alegra, wyróżnienie – Sebastian Szrom – La Rossa w Oświęcimiu. Laureaci otrzymali okazałe puchary z kryształu i dyplomy.

„Był to jeden z najcięższych konkursów w którym miałem okazję brać udział, ponieważ nie wszystko wyszło jak zaplanowałem, dodatkowo straciłem dwie karne minuty, stąd moje zaskoczenie miejscem na podium. Z tego miejsca chciałbym podziękować panu Michałowi Henzlowi głównemu organizatorowi za możliwość udziału w tak prestiżowym i znakomicie zorganizowanym konkursie”- mówi Kuba, który już kolejny raz promuje region Limanowski od kulinarnej strony.

Tematem była przystawka ciepła lub zimna z pstrąga z akcentem regionalnym, którą kucharze musieli przygotować w ciągu 45min. Publiczność miała okazję przyglądać się przygotowywaniu potraw przez kucharzy, na stanowiskach usytuowanych na tratwie na Dunajcu, zmontowanej z kilku łodzi flisackich przez Stowarzyszenie Flisaków na Rzece Dunajec, współorganizatorów imprezy.

O zwycięstwie decydował nie tylko smak, ale też wygląd i sposób podania potrawy. Jury pod przewodnictwem Arkadiusza Ślusarenko degustowało każdą potrawę. Nad wszystkim czuwał i dodawał otuchy zawodnikom w tej ostrej rywalizacji kulinarnej - kapelan Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, ks. Paweł Bryś. Kilka potraw znalazło amatorów w licytacji, w tym Kuby.

"- Potrawy musiały mieć akcent regionalny, a więc popularny chrzan, oscypek, bundz, bryndza grzyby, wszystko, co kojarzy się z Pieninami – mówi Henzel. Ideą organizowanie konkursu kulinarnego jest przede wszystkim promowanie regionu pienińskiego z jego atrakcjami przyrodniczo-krajobrazowymi i walorami kulinarnymi. Ciekawostką jest, iż konkurs odbywa się na jedynej w Polsce pływającej scenie – dodaje."

Zmagania kulinarne oceniały komisje: Komisja Degustacyjna - 40% wartości głosu oraz Komisja Techniczna - 60% wartości głosu. W skład pierwszej wchodzili: przewodniczący Arkadiusz Ślusarenko szef kuchni Hotelu Park Inn w Krakowie oraz członkowie - Grzegorz Zdeb z Culinary Consulting, ks. Paweł Bryś Kapelan Małopolskich Gastronomików, Michał Góra szef kuchni Hotelu Puro w Krakowie i Rafał Dorociuk członek Stowarzyszenia Małopolskich Cukierników i Kucharzy. Drugą komisję tworzyli: przewodniczący Marek Galica wiceprezes SMCiK i Marcin Parda, Regucki Piotr członkowie SMCiK oraz Fabrice Boulahouache szef kuchni Miguel Moreira. Patronat Honorowy nad imprezą objął Marszałek Województwa Małopolskiego Marek Sowa oraz Wójt Gminy Czorsztyn Tadeusz Wach
Zawodowym kucharzom i uczestnikom festiwalu przygrywała przemiła rodzinna kapela z Łącka Wojtka Boguckiego grająca m.in. melodie góralskie. Organizatorami imprezy to Polskie Stowarzyszenie Flisaków Pienińskich na Rzece Dunajec oraz firma GASTRO-PACK Michał Henzel. Partnerami Honorowymi byli Wójt Gminy Czorsztyn Tadeusz Wach, Marszałek Województwa Małopolskiego Marek Sowa, Agencja Rynku Rolnego, Małopolska Organizacja Turystyczna, Krakowska Kongregacja Kupiecka, Krakowska Izba Turystyki, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Szkoła Kajakarstwa Górskiego i Raftingu Retendo.

żródło: http://www.pieninyinfo.pl/aktualnosci/festiwal-kulinarny-smak-pstraga-w-pieninach-trzecia-edycja-575

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na limanowa.naszemiasto.pl Nasze Miasto