6 z 17
Poprzednie
Następne
Jadalne i piękne. Poznaj 15 roślin, które ozdobią ogród i wykorzystasz je w kuchni. Zobacz, co z nich zrobić i jak uprawiać
Jarmuż
To warzywo zrobiło się ostatnio wręcz modne. Warto docenić jego smak oraz wartości odżywcze, ale także oryginalny i dekoracyjny wygląd. Ciemnozielone liście o pofałdowanych brzegach, przypominających mocno marszczoną falbankę, mogą być ozdobą każdej rabaty. A są też odmiany jarmużu o liściach fioletowobordowych. W dodatku nie zanikają one na zimę, a po pierwszych przymrozkach robią się jeszcze smaczniejsze.
Jarmuż nie jest trudny w uprawie. Najwygodniej kupić jego sadzonki (około czerwca). Urośnie na prawie każdej ziemi, chyba że jest zdecydowanie kwaśna lub piaszczysta. Najlepiej sadzić go w słońcu i czasem podlewać (szczególnie kiedy jest młody).