Kolejna część poradnika dotyczącego żywienia dzieci z chorobami nowotworowymi
Fundacja Iskierka, zajmująca się budowaniem systemów wsparcia finansowego, psychologicznego i społecznego dla dzieci z chorobą nowotworową i ich rodzin, nie zwalnia tempa. O kompleksowym podejściu do tematu może świadczyć fakt wydania kolejnej, bo czwartej części książki z serii "Jedzonko".
- Spotykamy się w cudownym miejscu, w pracowni Pracowni Smaku Jolanty Kleser w Katowicach i mamy fantastyczną okazję do spotkania, bo promujemy dzisiaj czwartą część książki "Jedzonko", jest to seria naszych poradników. Czwarta część nosi tytuł "Jedzonko na odporność" - mam nadzieję, że jest ona najbardziej ogólna i trafiająca absolutnie do wszystkich, ponieważ my wszyscy musimy dbać o odporność - mówiła Katarzyna Stankow, dietetyk kliniczny, dietetyk Fundacji Iskierka.
Zobacz zdjęcia ze spotkania:
Wcześniejsze części serii to "Jedzonko" (2017), "Jedzonko2" (2018) i "Jedzonko po przeszczepieniu" wydane razem z Fundacją DKMS (2020). Pozycje są pionierskie, ponieważ oprócz porad i zaleceń medycznych dotyczących żywienia osób dotkniętych chorobami nowotworowymi, są tam przepisy, które można przygotować nawet w przestrzeni kuchni na dziecięcych oddziałach szpitalnych.
- Pisząc tę książkę przede wszystkim miała na uwadze dzieci po chorobie onkologicznej, ale tak naprawdę może po nią sięgnąć każdy. Są w niej przepiękne fotografie, mam nadzieję - ciekawe przepisy, także bardzo serdecznie zapraszam do zapoznania się z naszą pozycją - wyjaśniała Katarzyna Stankow.
Czwarta część książki została wydana w nakładzie 2 tys. egzemplarzy i można ją kupić za 30 zł na stronie internetowej fundacji. Całkowity dochód ze sprzedaży przeznaczony jest na rzecz podopiecznych fundacji Iskierka.
Premiera książki pretekstem do wspólnego gotowania i kosztowania potraw
Przy okazji premiery książki fundacja Iskierka przygotowała przestrzeń do wspólnego wypróbowania przepisów zawartych w książce.
- Dzisiaj gotujemy ze wspaniałymi kucharzami - Marcinem Czubakiem, Jolantą Kleser, Kingą Parusel. Mamy śmietankę polskich kucharzy i oni wraz z naszymi podopiecznymi, ich rodzicami oraz sponsorami i gośćmi przygotowują dania z naszego poradnika - dodawała Katarzyna Stankow.
Jedną z gotujących była podopieczna fundacji, Emilia Daniło, której cztery propozycje potraw znalazły się w książce. Gotowanie jest wielką pasją Emilii, swoimi pomysłami dzieli się na instagramowym profilu sol.i.cukier.
Kompleksowa pomoc osobom zmagającym się z chorobami nowotworowymi
Fundacja Iskierka i autorka poradników od wielu lat prowadzą warsztaty dla dzieci i rodziców na oddziałach onkologii dziecięcej na terenie całego kraju, w studiach kulinarnych i podczas wielu plenerowych akcji. O poziomie ostatniej publikacji może świadczyć recenzja Roberta Makłowicza.
- Życie czasem zmusza nas do różnych jedzeniowych ograniczeń, które zrazu wydawać się mogą srogie, a nawet bezwzględne, lecz pamiętać musimy również o tym, że życie nigdy nie zmusza nas do tego, byśmy jedli źle. Konieczna dieta nie musi stać się dodatkową udręką, może nieść przyjemność. Przyjemność niebagatelną, bowiem możliwą do doświadczenia codziennie - przyjemność z jedzenia. O tym właśnie jest niniejsza książka - pisze w komentarzu do poradnika Robert Makłowicz.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?